Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Φράνσις στο Θέατρο Παραμυθίας για δεύτερη χρονιά από τον Ιανουάριο 2017

Με αφετηρία την τραγική ζωή της Φράνσες Φάρμερ, της πιο αντισυμβατικής σταρ του προπολεμικού Χόλιγουντ, η Αλμπέρτα Τσοπανάκη γράφει ένα εκρηκτικό θεατρικό έργο για την αυθαιρεσία της απανταχού εξουσίας και την καταπίεση μέχρι τελικής εξόντωσης κάθε ελεύθερου πνεύματος.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο επαναστατικός και αντισυμβατικός χαρακτήρας της ηθοποιού Φράνσις, που αντιδρά οριακά σε ό,τι θεωρεί κατεστημένο,  θα την οδηγήσει με την επιμονή της μητέρας της σε ψυχιατρικό άσυλο όπου θα πέσει θύμα βιασμού και κακοποίησης με ακραία κατάληξη να υποστεί λοβοτομή.

Απόσπασμα από το έργο

…Πρώτα δημιουργούν τους ενόχους. Στη συνέχεια τους υποδεικνύουν. Αυτός! Αυτός! Αυτός! Τους οδηγούν στους εφευρέτες του κολάσιμου αμαρτήματος. Στους εγκέφαλους της σύλληψης του παραλόγου. Αυτοί είναι πάντα οι ίδιοι. Είναι εκείνοι οι τύποι που συνηθίζουν να μιλάνε με λόγια διφορούμενα. Ήξεις αφίξεις. Φοράνε την ίδια στολή, την ίδια μάσκα, που κρύβει τη φρίκη της υποτέλειας. Τα όπλα τους είναι ένα κόκαλο, που κρατάει ο καθένας από δαύτους στο χέρι του και επιδεικτικά σε προκαλεί να γονατίσεις και να το γλύψεις. Οι επινοητές της φίμωσης είναι κάτι μπαμπούλες με άχρωμα χαρακτηριστικά. Οι ψιθυριστές του φόβου είναι κάτι ντενεκεδένιες σειρήνες, που σέρνονται πίσω από ουρές τρωκτικών…

Η ταυτότητα της παράστασης

Συγγραφέας: Αλμπέρτα Τσοπανάκη

Σκηνοθεσία: Μαρίκα Θωμαδάκη

Μουσική επιμέλεια: Τάκις Μελίδης

Σκηνικά-Κοστούμια-Φωτιστικοί σχεδιασμοί: Τάκις Μελίδης

Εικαστική επιμέλεια/video art: Τάκις  Μελίδης

Κίνηση: Βίλμα Ανδριώτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Σπυριδάκη

Με την Αλμπέρτα Τσοπανάκη

Παίζουν επίσης: Μαρία Δούση, Πέτρος Μπένος, Θανάσης Πατριαρχέας, Κωνσταντίνος Κούσης, Εμμανουήλ Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου